Tintit laulavat päivisin, pöllöt huhuilevat öisin, ja kevättä on ilmassa! Kunhan tämän talven vähäinen lumi ja jää sulaa, saa ruveta vahtimaan, milloin maasta alkaa nousta elon merkkejä. Kärhökerholla on muutosten kevät, sillä kerhon pitkäaikainen sihteeri Paula Kiuru lopetti vuodenvaihteessa sihteerin hommat. Kiitos Paulalle monen vuoden työstä kerhon hyväksi!

Uutena sihteerinä on aloittanut Suvi Taponen Sipoosta, eli minä. En ole ennen kuulunut Kärhökerhoon, vaikka mieheni Juhanin kanssa olemme jo pitkään kasvattaneet monenlaisia kärhöjä pihallamme. Jo nuorena tyttönäkin kasvattelin alppikärhöjä perheeni kesäpaikassa meren rannassa ja sittemmin istuttelin niitä myös kotipihallemme Sipoossa. Alppikärhöjä lukuun ottamatta en saanut niitä kallioisella pihallamme kovin hyvin menestymään. Vasta kun mieheni sai kärhöherätyksen ja alkoi kaivaa kärhöistutuksillemme syviä kuoppia, joihin mahtui paljon hyvää multaa, alkoivat kärhöt viihtyä ja kukoistaa pihassamme. Muhevassa mullassa kärhöt ovatkin sitten kasvaneet niin hienosti, että Kärhökerhokin innostui viime kesänä puheenjohtaja Börje Frin luotsaamana vierailemaan pihallamme.

Kärhökerhon tämän vuoden toimintaa on mietitty yhdessä puheenjohtajan kanssa. Suunnitelmissa on, että Kärhökerhon lehti ilmestyy vain kerran, mutta entistä paksumpana heti alkusyksyllä kasvukauden päätteeksi. Silloin kesän kärhökukinnat ovat vielä tuoreessa muistissa.

Lehteen saa mielellään lähettää kirjoituksia ja kuvia, omia kärhökokemuksia ja muuta kärhöasiaa! Retki tai pari on tarkoitus tehdä, mutta retkikohteet ovat vielä valitsematta. Niistä tiedotamme myöhemmin. Kärhökerhon yhteydenpito- ja tiedotusvälineeksi on nettiin perustettu Facebook-ryhmä. Siellä kerholaisten on mahdollista jakaa kärhökokemuksiaan, laittaa näkyville kuvia kärhöistään, kysyä ja antaa neuvoja ja ylipäänsä keskustella keskenään. Jäsenmaksun maksaneet kärhökerholaiset saavat pääsyn ryhmään.

Olemme hyvin tietoisia siitä, että kaikki eivät ole eivätkä haluakaan kirjautua Facebookiin, mutta niille, jotka haluavat pääsyn kärhökerhon sivulle, on ohjeet seuraavalla sivulla. Kirjautuminen Facebookiin ja Kärhökerhon sivulle ei edellytä henkilökohtaisten tietojen antamista näkyville eikä mitään ”toimintaa” Facebookissa. Palvelun käyttö on todella helppoa, toisin kuin esimerkiksi kotisivun päivittäminen, ja kaikki kerholaiset voivat vaikuttaa sisältöön! (Ohje miten liityt Facebook-ryhmään.)

Vuoden kärhöksi 2014 on valittu ruotsalaiset kärhöt, jotka Börje Fri esittelee Sorbifolian 1/2014 sivulla 40. Nyt jo edesmennyt ruotsalainen puutarhuri Magnus Johnson teki elämäntyönsä kärhöjen parissa ja jalosti suuren määrän hienoja kärhöjä, jotka sopivat myös Suomen oloihin, samoilla leveysasteilla kun ollaan. Jan Lindmark -kärhölle nimensä antanut Jan Lindmark, Magnus Johnsonin hyvä ystävä, luennoi vuosia sitten Suomessa Tieteiden talolla Atragene-ryhmän kärhöistä. Puheenjohtaja selvittää, olisiko Lindmark halukaskertomaan meille ensi syksynä ruotsalaisista kärhöistä.

Toivon, että mahdollisimman moni ottaa Facebook-haasteen vastaan, jotta me eri puolilla Suomea asuvat kerholaiset pystyisimme oikeasti keskustelemaan keskenämme ja jakamaan kärhökokemuksiamme. Pyytäisin myös, että lähettäisitte minulle sähköpostiosoitteenne ja/tai puhelinnumeronne, jotta tarvittaessa saisin teihin yhteyden vaikkapa retkiasioissa. Nyt vain odotellaan lämmintä ja aurinkoista kesää ja kukkarunsautta!

Terveisin Suvi Taponen