Rhododendron aureum

Ohotanalppiruusu

Rhododendron aureum Georgi 1775 (R. chrysanthum Pallas 1776, R. officinale Salisbury)

alasuku Hymenanthes
sektio Pontica
alasektio Pontica

aureum R. aureum Uppsalan kasvitieteellisellä.
K. Theqvist)

Ainavihanta 0,2-1m korkea pensas. Runko harmaanruskea, karkea.

Lehdet 2,3-13,5 cm:n pituiset, soikeat tai lähes pyöreät. Molemmin puolin kaljut, nahkamaiset lehdet säilyvät useita vuosia.

Kukat avoimen kellomaiset, valkoiset tai vaalean keltaiset. Terälehtiä viisi, 2-3 cm pituiset 5-8 kpl löyhässä kukinnossa. Kukinta kesäkuussa.

Kotimaa: Pohjois-Japani, Siperian itäosat, Pohjois-Kiina (var. aureum) ja Venäjän itäosat (var. hypopytis (Pojark), usein avoimilla vuorenrinteillä, mutta myös metsissä.

Kestävyys: Englanti H5 (kestävä kaikkialla Englannissa + Skandinavian eteläosissa), Ruotsi III(IV), USA: (Leach) H2, RHS -23°C, Saksa Winterhart, Suomi I-?

R. aureum, ohotanalppiruusu, on hieno maanmyötäinen pensas Itäisestä Aasiasta alueilta, joissa ilmasto ja valo-olosuhteet ovat pitkälti samanlaiset kuin Suomessa. Hokkaidolla Japanissa kasvava muoto lienee yleisimmin viljelyssä, mutta Siperiasta kotoisin oleva kanta lienee meille sopivampaa. Ohotanalppiruusu kasvaa usein puurajan yläpuolella tuulen pieksämillä vuorten rinteillä kanervikon seassa leviten maanmyötäisenä varpuna. Usein sen ainoana puuvartisena seuralaisena on meilläkin lähes koko maassa menestyvä Pinus pumila, pensassembra.

Joissakin lähteissä kuvaillaan R. aureumin kukkaa väriltään "kullankeltaiseksi". Niiden kuvien perusteella, joita minulla on ollut käytettävissäni, pitäisin tällaista määrittelyä melko taiteellisena. Todellisuudessa lajin kukat, jotka alkuperäisillä kasvupaikoilla ilmestyvät vasta heinäkuussa, ovat korkeintaan kermankeltaiset, jos sitäkään. Meillä laji kukkii, tai ainakin yrittää kukkia, heti kun kesä näyttää tulleen. Vuoriston lyhyeen kesään sopeutuneen lajin yritykset kukkia meidän puolimereisessä ilmastossamme epäonnistuvat usein. Kun R. aureum osoittaa suveentumisen merkkejä, onkin viisainta suojata paisuvia kukkanuppuja myöhäisiltä halloilta.


© Osmo Jussila, RHODODENDRON-KERHON LAJIESITTELY 1-2000