Rhododendron fortunei

Tuoksualppiruusu

Rhododendron fortunei Lindley 1859

alasuku Hymenanthes
sektio Hymenanthes
alasektio Fortunea

R. fortunei R. fortunei Kööpenhaminan kasvitieteellisellä. K. Theqvist)

Ainavihanta 3-9 m korkea ja lähes yhtä leveä pensas tai pieni puu. Habitus yleensä pysty ja melko jäykkä. Oksat harmaan ruskeat.

Lehdet soikeat, suippokärkiset pituudeltaan 10-17 cm ja leveydeltään 3-6 cm. Lehdet päältä oliivinvihreät ja alta vaaleammat, kaljut. Lehden kanta violetti. Lehdet säilyvät 1-2 vuotta.

Kukinto harva, 5-12 kukkaa halkaisijaltaan 7-9 cm, avoimen kellomaisia. Kukissa 7-8 terälehteä, heteitä. Kukinta touko-kesäkuun vaihteessa. Kukkien väri valkoisesta violetin ja vaaleanpunaisen eri sävyihin, nielussa keltainen kuviointi. Kukat tuoksuvat.

Kotimaa: Kiinan maakunnat: Sichuan, Anhuei, Hunan, Jiangxi, Zhejiang, Fujian, Guangdong ja Guangxi 1000 m mpy. Yleinen Chekiangin vuoristossa ja Jiangxin maakunnan Lu Shanin alueella vuoristometsissä. Kukoistaa myös alueilla, joista metsä on kaadettu.

Kestävyys: Englanti H4, USA H2 (-270C Leach), Ruotsi III, (Suomi Ia ?)
Leachin mukaan fortunei saavuttaa lopullisen talvenkestävyytensä vasta viisivuotiaana tai n 1 m kokoisena. Lisäksi kestävyyteen vaikuttaa myös alkuperä, sillä kysymyksessä laji, jonka luontainen kasvualue ulottuu Sichuanin vuoristoista Kiinan kaakkoisrannikolle. Ruotsissa hyvät kannat ovat olleet täysin talvenkestäviä Tukholman seudulla myös 1980-luvun kovina talvina ( Rh.-bladet 2/88 s. 16). Minulla ei ole ollut ongelmia talvenkestävyydessä Naantalissa, jossa fortunei on talvehtinut neljä vuotta.

Fortunei on ehdottomasti sukunsa aatelia. Suuret tuoreenvihreät lehdet ovat kauniita ympäri vuoden, eikä niihin yleensä pesiydy tuhoeläimiä. Kastelua fortunei vaatii parhaan kasvun aikana, muuten lehdet jäävät turhan pieniksi. Kukat kestävät erinomaisesti sadetta ja ovat pitkäikäisiä (2-3 viikkoa). Niiden pinta on posliinimainen ja ne varisevat aikanaan kokonaisina roskaamatta kasvia, kuten monilla catawbiense-risteymillä on tapana. Samoin kuin muillakin Fortunea-alasektion lajeilla on fortunein kasvu "robustia" ja oksat kestävät hyvin lumikuormaa.

Nuoren kasvin suojaaminen lumella on suositeltavaa. Yhdysvalloissa fortuneita on käytetty paljon jalostustyössä kestävien suuri- ja tuoksuvakukkaisten lajikkeiden aikaansaamiseksi. Ruotsissa on pyritty saamaan viljelyyn kestävämpiä fortunei-kantoja käsinpölyttämällä kestäviä yksilöitä keskenään ja brachycarpum var. tigerstedtiin kanssa. Tuloksena on fortunein ulkonäön omaavia hybridejä, joille raportoidaan -30 - -34 °C pakkaskestävyyksiä. Olisi erittäin mielenkiintoista saada tätä materiaalia myös Suomeen, jotta fortunein upeudesta päästäisiin yleisemmin nauttimaan myös täkäläisissä puutarhoissa.


© Osmo Jussila, RHODODENDRON-KERHON KERÄILYKANSIO