In English
Rhododendron-kerho
Dendrologian Seura
Pekka
Alppiruusu 'Pekka' K. Theqvist)

Kotimaiset alppiruusulajikkeet

Kotimaiset alppiruusulajikket ovat Suomessa jalostettuja koristepensaita. Jalostus alkoi Helsingin yliopistolla vuonna 1973 ja lajikkeita oli vuoteen 2001 mennessä nimetty yhdeksän. Ne kaikki menestyvät Keski-Suomea myöten ja suurin osa selviää ongelmitta myös Oulun korkeudella. Taimia saa taimimyymälöistä ympäri Suomen.

Kuvat saat suuremmaksi klikkaamalla niitä hiirellä.

'Elviira'
Ensimmäisenä kotimaisista alppiruusuista laskettiin kauppaan pieni, punakukkainen 'Elviira' vuonna 1986. Se sai nimensä jalostaja Marjatta Uosukaisen isoäidin mukaan. Pensaalla on korkeutta noin 0.5 m, kukat ovat kirkkaan punaiset.
Elviira
'Haaga'
Helsingin Haagan Laajasuon puisto perustettiin 1970-luvun lopussa Helsingin yliopiston alppiruusun jalostusohjelman koekentäksi. Siellä kasvaa tuhansia alppiruusuja ja atsaleoita, ja siitä on muodostunut suosittu retkikohde. Mm. lajikkeen 'Haaga' emokasvi kasvaa edelleen puistossa. Kukka on lämpimän vaalenpunainen ja pensas 1.5-2 m korkea.
Haaga
'Hellikki'
'Hellikki' on nimetty jalostaja Marjatta Uosukaisen äidin mukaan. Pensas on noin metrin korkuinen ja kukat ovat lilanpunaiset. Tummanvihreitä lehtiä peittää vaalea nukka.
Hellikki
'Helsinki University'
Helsingin yliopiston nimikkolajike julkistettiin vuonna 1990 yliopiston täyttäessä 350 vuotta. Se kantaa yliopiston englannin kielistä nimeä 'Helsinki University'. Kukka on vaaleanpunainen ja pensas täysikasvuisena jopa yli 2-metrinen.
Helsinki University
'Kullervo'
'Kullervo' on kalevalainen ja Sibeliuksen sävellyksessä esiintyvä nimi. Pensas on matalahko ja pyöreä, lehdet nukan peittämät. Kukat ovat valkeita-vaaleanpunaisia. Monilla valkokukkaisilla alppiruusuilla nuput ja kukat ovat aluksi vaaleanpunaisia muuttuen myöhemmin valkoisiksi. Punaisuuden määrään vaikuttavat mm. kasvupaikka- ja sääolosuhteet.
Kullervo
'Pekka'
'Pekka' on erityisesti suuriin puutarhoihin ja puistoihin valittu, runsaskukkainen lajike. Kukkatertut ovat täyteläiset ja kukat hennon vaaleanpunaiset. Lehdet ovat kauniin vaaleanvihreät. Puhkeavat lehdet ja vuosikasvaimet ovat ruskehtavan nukan peittämiä. 'Pekka' nimettiin puutarhaneuvos, kaupunginpuutarhuri Pekka Jyrängön muistoksi Laajasuonpuistossa 17.6.1999.
'Pekka'
'P.M.A. Tigerstedt' syn. 'Peter Tigerstedt'
Nimi 'P.M.A. Tigerstedt' annettiin kasvinjalostuksen professori P.M.A. Tigerstedtin mukaan tämän omalle suosikkialppiruusulle. Paikoin esiintyvä nimi 'Peter Tigerstedt' tarkoittaa samaa kasvia. Pensas on korkea, yli 2 m. Kukat ovat valkoisia ja niissä on tummanruskea täplitys.
P.M.A. Tigerstedt'
'Pohjolan Tytär' syn. 'Pohjola's Daughter'
'Pohjolan Tytär' tai ihan virallisesti 'Pohjola's Daughter' on matala, noin metrin korkuinen, runsaastihaarova, valkokukkainen pensas. Nimi juontuu Kalevalasta ja sitä kautta myös Sibeliuksen musiikista.
Pohjolan Tytär
'St. Michel' syn. 'Mikkeli'
'St. Michel' on alppiruusulajikkeistamme talvenkestävin, Mikkelinkin ennätyspakkasissa kestäväksi osoittautunut lajike. Siksi se nimettiin Mikkelin kaupungin mukaan. Pensas on rotevakasvuinen ja korkea. Lehdet ovat tummanvihreät, joten pensas sopii hyvin taustakasviksi muille alppiruusuille. Kukat ovat valkoiset, vaaleanpunaisin vivahtein.
St. Michel
 Alkuperäinen teksti Anu Väinölä 1999,  päivitys Kristian Theqvist 2004.

Kuvat:  © Anu Väinölä 1999
('Pekka' © K. Theqvist)


Muita suomalaisia alppiruusulajikkeita

Alppiruusu Rhododendron 'Axel Tigerstedt'

'Axel Tigerstedt'
Marjatta Uosukainen

Katso myös
Suomalaiset elepidootti (isolehtiset) lajikkeet


Rhodokerhon etusivulle Rhodokerhon linkkisivulle Lajilistalle

Sivujen päivitys: Kristian Theqvist , 21.10.2004