Puisto-oppaat

Malmin hautausmaan puisto-opas


Vast. toimittaja Satu Tegel. Dendrologian Seura ja Helsingin seurakuntayhtymä 2010

Oppaassa tutustutaan hautausmaahan mm. erilaisista näkökulmista :

  • Alkukesän kukintakierros
  • Puutarhaharrastajan kierros
  • Kujannekierros
  • Puulajikierros
  • Sysvärien kierros

Tähtitorninvuori

puisto-opas-tahtitorni
Vartiopaikasta historialliseksi puistoksi – Kukkien vuoresta ’Kaupunkilaisten paratiisiksi’ – Tähtitorninvuoren puut ja pensaat, kartat – Taalainkoivuja ja ’tanskankuusia’ – Keltakuusamasta sirokuusamaan. Satu Tegel (toim.), 1998. 31 s.

Loppuunmyyty. Opas on julkaistu myös Sorbifolian 2/1998 yhteydessä.

Tampereen Hatanpään arboretum

puisto-opas-hatanpaa
Katsaus Hatanpään puistojen historiaan – Hatanpäänniemen puistojen historiaa ja nykypäivää – Muistometsikkö Vihilahdenpuistossa – Hatanpään erikoisuuksista – Kartat – Hatanpäänpuistojen puut, pensaat ja köynnökset – Hatanpäänpuistojen kasviston runsautta. Päivi Selin, Pentti Alanko ja Soili Stenroos (toim.), 1997. 27 s.

Loppuunmyyty. Opas on julkaistu myös Sorbifolian 3/1997 yhteydessä. Lehti on ilmainen, mutta toimituskulut määräytyvät lähetyksen painon mukaan.

Oulun kaupungin keskustan puistot

puisto-opas-oulu
Oulun puistojen historiaa – Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha Ainolassa – Hupisaarten kasvimaailma – Vuoden puut Oulun kaupungissa – Oulun puistot ovat kaupunkilaisten käytössä – Istutetut puuvartiset – Kartat – Oulun puistojen puut ja pensaat. Henry Väre ja Soili Stenroos (toim.), 1996. 39 s.

Loppuunmyyty. Opas on julkaistu myös Sorbifolian numerossa 2/1996. Lehti on ilmainen, mutta toimituskulut määräytyvät lähetyksen painon mukaan.

Meilahden puistoarboretum

puisto-opas-meilahti
Meilahden puistoarboretum: yksi Helsingin kolmesta arboretumista – Mihin arboretumeita tarvitaan – Meilahden alueen historiaa – Merenpohjasta kasvikokoelmaksi – Puistoarboretumin tavallisia ja epätavallisia puita ja pensaita – Yleiskartta – Meilahden puistoarboretumin puut ja pensaat – Puistoarboretumin ruusukokoelma – Meilahden puistoarboretumin pensasruusut – Meilahden puistoarboretumin kehittäminen. Satu Tegel (toim.), 1995. 23 s.

Loppuunmyyty. Opas on julkaistu myös Sorbifolian 2/1995 yhteydessä.

Esplanadin puisto

puisto-opas-esplanadi
Espa: kulttuuripuisto ja stadilaisen olohuone – Vasikkahaasta esplanadiksi – Esplanadin puiston puu- ja pensasistutukset – Esplanadien katujulkisivujen tyylikehitystä – Esplanadin puiston puut ja pensaat – Esplanadin puisto, mikä upea puistosali! Pentti Alanko, Pekka Markkula, Risto Murto ja Anne Rihtniemi (toim.), 1989. 15 s.

Sibeliuksen- ja Topeliuksenpuisto

puisto-opas-sibelius
Sibeliuksenpuisto ja Topeliuksenpuisto tutuiksi – Hakamaasta kulttuuripuistoksi – Kaksi puistoa, kaksi tyylisuuntaa – Topeliuksenpuiston ja Sibeliuksenpuiston puut ja pensaat – Kasvillisuuden uusiminen puistoissa – Koivikko kaupungissa – Mistä Sibeliuksen- ja Topeliuksenpuiston puuvartiset kasvit ovat kotoisin. Tapio Lindholm (toim.), 1988. 23 s.

Alppipuisto

puisto-opas-alppipuisto
Puistot, elävää kaupunkia – Alppipuisto: lyhyt historiikki – Lenininpuiston rakentamisvaiheita – Alppilan puistojen puuvartiset kasvit – Alppilan poppelit. Tapio Lindholm (toim.), 1986. 23 s.

Kaivopuisto

puisto-opas-kaivopuisto
Kaivopuisto tutuksi – Puistojen merkitys kaupungissa – Kaivopuisto: lyhyt historiikki – Kaivopuisto, urbaani olohuone – Puistonkäyttäjän oikeudet ja velvollisuudet – Kartta – Kaivopuiston puut ja pensaat – Kaivopuiston tärkeimpien puiden opas. Pertti Uotila, Mikael Sundman ja Tapio Lindholm (toim.), 1986. 24 s.

Loppuunmyyty. Kaivopuiston opas on julkaistu myös Dendrologian Seuran Tiedotuksia -lehdessä 2/1981, sivut 77-100.

Lepaa

lepaa
Vast. toim.: Kalle Malm. Työryhmä: Harri Hallikainen, Virpi Hannuksela, Petri Hulkko, Kalle Malm, Eila Nummela, Seija Palm, Sami pelkonen, Ilkka Roitto. Pentti Alanko, Aulikki Kauppila, Heikki Kiuru, Juha Raisio.

Loppuunmyyty. Opas on julkaistu myös Sorbifolian 1/2001 yhteydessä.

Tammisto

tammisto
Vast. toim.: Pentti Alanko. Työryhmä: Pentti Alanko, Aulikki Kauppila, Heikki Kiuru, Juha Raisio.

Kaisaniemi

puisto-opas-kaisaniemi
Kaisaniemi tutuksi – Kaisaniemi: Uudistuva monitoimipuisto – Kaisaniemen muodonmuutos – Kaisaniemen puiston puut ja pensaat – Helsingin yliopiston kasvitieteellinen puutarha – Kasvitieteellisen puutarhan rakennukset ja rakenteet. Tapio Lindholm (toim.), 1983. 22 s.